Arkitekturen og kulturhistorien
De Danske Spritfabrikkers industribygninger i Aalborg fremstår i store træk stadig, som da de blev indviet i 1931.
Med sit fint udsmykkede murværk, de karakteristiske høje sprittanke og det gennemførte designprogram med det allestedsnærværende, kendte logo, tilhører Spritfabrikken et hovedværk i dansk industriarkitektur.
Netop derfor blev Spritten i 2007 også udpeget til et af Danmarks 25 nationale industriminder.
Fabrikken er kendetegnet ved en storslået, detaljerig arkitektur, der udtrykker stolthed over virksomheden og de produkter, som den fremstillede. Industri var på det tidspunkt blevet et symbol på modernitet, fremgang og velstand - og det måtte gerne ses.
Spritfabrikkens bygninger er opført i en udtryksfuld nyklassicisme, der udfolder sig i typiske træk med klare, rette linjer og vertikale facadeskemaer.
Transport fra fabrikken
For at kunne modtage og forsende leverancer blev der anlagt et sidespor af havnebanen, som gik gennem Strandvejen til Spritfabrikken. Det er sigende, at områdets mest markante indgangsport, der var prydet med De Danske Spritfabrikkers logo, ikke var tiltænkt direktørens bil, men transport af varer og produkter.
Spritten fortæller således en unik historie om over 130 års spritproduktion i Aalborg, der er kendt for langt de fleste danskere. Derfor er det også oplagt at lade bygningerne bestå som et synligt tegn på netop den fortælling, men med et nutidigt indhold, som kan være med til at udvikle Aalborg.